Så här borde Google Drive-bilagor fungera i Gmail

Idag provade jag för första gången att bifoga en fil i Gmail med hjälp av Google Drive eftersom filen var för stor för att bifogas på vanligt vis.

Bild av knappen för att infoga bilagor med hjälp av Google Drive i Gmail.

Så här såg arbetsgången ut:

  1. Jag klickade på “Infoga filer med Drive”.
  2. Jag drog filen jag ville bifoga till fönstret som öppnades och klickade på “Överför”.
  3. Jag skickade mejlet.

Så långt allt väl, men det är nu det konstiga händer:

Bild av mejlet som ber mig lägga till mottagaren i listan över personer med tillgång till den bifogade filen.

  1. Jag får ett mejl som ber mig ge mottagaren tillgång till den bifogade filen.
  2. Google Drive vägrar spara mottagaren i listan över personer med tillgång till dokumentet.

Steg 5 är så klart inte en del av hur det ska fungera men det förvånade mig att steg 4 alls dök upp. Det logiska hade varit att automatiskt ge mottagaren rätt att öppna den bifogade filen, särskilt när personen i fråga använder Gmail (vilket hen gjorde i det här fallet).

Hur det borde fungera:

  1. Klicka på “Infoga filer med Drive”.
  2. Välj filen/filerna du vill bifoga och klicka på “Överför”.
  3. Skicka mejlet.
  4. Mottagaren klickar på en länk i mejlet och får direkt tillgång till filen du laddade upp.

Det skulle göra det lika enkelt att bifoga filer med Drive som utan, med bonusen att man kan bifoga mycket större filer.

Sekretess och åtkomst

Filer som redan ligger på Google Drive när du bifogar dem och som har en högre säkerhetsnivå, t.ex. som kräver inloggning, bör förstås bibehålla den nivån även om du väljer att bifoga dem i ett mejl men – lika självklart bör mottagaren då automatiskt läggas till listan över personer som ska ha tillgång till dokumentet, det var ju det som var hela poängen med att bifoga dokumentet.

Leave a Reply

*