Lyssna på allmänheten, men välj något som fungerar

Stockholms läns landsting (SLL) har nyligen lanserat en sida där man kan vara med och påverka vad en eventuell tunnelbanesträckning till Arenastaden ska ha för färg – www.linjefarg.se.

Skärmdump av webbsidan linjefarg.se

Jag gillar att de tar sig tid att ta in synpunkter från allmänheten, det är trots allt vi som ska leva med färgen i många år och färgen är, trots att det är en detalj, något som lätt väcker mycket känslor, men jag hoppas att SL och SLL också gör användning av det de skriver i punkt 5 i reglerna: “Färgnyansen kan eventuellt behöva justeras som en anpassning till övriga färger på SL-kartan.”

Skärmbild av reglerna på linjefarg.se, med den del av punkt 5 som citeras i bloggtexten understruken

Utöver att färgen ska falla allmänheten i smaken finns det nämligen ett antal faktorer som lätt glöms bort om man bara fokuserar på vilken nyans som är snyggast – och det är det enda man kan bedöma på linjefarg.se[1]:

  • Går den här linjfärgen att skilja från övriga linjefärger om man är färgblind?
  • Kontrasterar färgen bra mot de övriga linjernas färger när det är skumt ljus på natten?
  • Kontrasterar färgen bra mot de övriga linjernas färger i starkt dagsljus, med reflexer i informationstavlor och skyltar?
  • Syns färgen bra bland den övriga skyltningen på stationerna? Färgen ska ju inte bara sitta på linjekartorna utan också på diverse vägledande skyltar.
  • Vad blir miljöpåverkan av färgvalet? (Krävs t.ex. kadmium för att få fram rätt nyans kan det vara klokt att välja en annan färg.)

En punkt som inte är lika relevant idag som för 15 år sedan är:

  • Går linjefärgerna att skilja åt när man kört linjekartan i en kopiator?

…men det är fortfarande värt att ha det i åtanke med tanke på att en del kommer skriva ut den på en svart/vit skrivare, även om det inte är en avgörande faktor.

Så SLL och SL – tack för att ni lyssnar på oss, men ta också det slutgiltiga ansvaret för att valet blir bra!

UPPDATERING: Den blidde gul till slut. Oklart om de tog hänsyn till de kringliggande faktorerna eller inte: DN.se – Här är nya tunnelbanefärgen


1. Enligt tävlingsinformationen ska det också finnas en motivering till varje färg, men de verkar ha kommit bort.   Tillbaka △

Leave a Reply

*